FYPRYST spot-on kutya

Rácsepegtető oldat kutyáknak

Állatgyógyászati készítmény neve:
- Fypryst 67 mg rácsepegtető oldat kutyák számára,
- Fypryst 134 mg rácsepegtető oldat kutyák számára,
- Fypryst 268 mg rácsepegtető oldat kutyák számára,
- Fypryst 402 mg rácsepegtető oldat kutyák számára,
Fipronil.

Hatóanyagok és egyéb összetevők megnevezése:

FYPRYST spot on „S" méret:
1 csepegtető pipetta (0,67 ml) tartalma:
Hatóanyag:
- Fipronil: 67 mg.
Segéd- és vivőanyagok:
- Butil-hidroxianizol (E320): 0,134 mg
- Butil-hidroxitoluol (E321): 0,067 mg

FYPRYST spot on „M" méret:
1 csepegtető pipetta (1,34 ml) tartalma:
Hatóanyag:
- Fipronil: 134 mg.
Segéd- és vivőanyagok:
- Butil-hidroxianizol (E320): 0,27 mg
- Butil-hidroxitoluol (E321): 0,13 mg

FYPRYST spot on „L" méret:
1 csepegtető pipetta (2,68 ml) tartalma:
Hatóanyag:
- Fipronil: 268 mg.
Segéd- és vivőanyagok:
- Butil-hidroxianizol (E320): 0,54 mg
- Butil-hidroxitoluol (E321): 0,27 mg

FYPRYST spot on „XL" méret:
1 csepegtető pipetta (4,02 ml) tartalma:
Hatóanyag:
- Fipronil: 402 mg.
Segéd- és vivőanyagok:
- Butil-hidroxianizol (E320): 0,80 mg
- Butil-hidroxitoluol (E321): 0,40 mg

Célállatfaj: Kutya.

Javallat(ok):
Kutyák bolha (Ctenocephalides spp.), vagy kullancs (Rhipicephalus fajok, Dermacentor fajok, Ixodes fajok) okozta fertőzésének megelőzésére és gyógykezelésére. Kutyák bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladásának megelőzésére és gyógykezelésére. Kutyák szőrtetvességének (Trichodectes canis fertőzésének) megelőzésére és gyógykezelésére.

Ellenjavallatok:
A készítmény adatok hiányában nem alkalmazható 8 hetesnél fiatalabb és/vagy 2 kg-nál kisebb testtömegű kutyakölykök esetében. Nem alkalmazható beteg (szisztémás kórfolyamatban szenvedő, lázas), vagy lábadozó állatokon.
Súlyos mellékhatások, sőt elhullás veszélye miatt nyulakon nem alkalmazható.
A készítményt kutyák kezelésére szánták. Nem alkalmazható macskákon, mivel ez túladagoláshoz vezethet.

Különleges figyelmeztetések:
Minden célállat fajra vonatkozóan: el kell kerülni, hogy a készítmény az állat szemével érintkezzen.

Mellékhatások (gyakorisága és súlyossága):
Lenyalás esetén rövid ideig tartó nyálzás léphet fel, főként a vivőanyag természete miatt. A rendkívül ritka, gyanított mellékhatások közül az alkalmazás helyén fellépő átmeneti bőrreakcióról (hámlásról, a szőrzet lokális kihullásáról, viszketésről, bőrpírról) és testszerte jelentkező viszketésről vagy a szőrzet kihullásáról számoltak be alkalmazás után. Kivételesen megfigyeltek nyálzást, reverzibilis neurológiai tüneteket (hiperesztéziát, levertséget, ideges tüneteket), hányást vagy légzési problémákat a használat után.
Túladagolása kerülendő.
Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse erről a kezelő állatorvosát!

Adagolás és alkalmazási mód(ok) célállatfajonként:
- Egyadagos, 0,67 ml-es pipetta 2 kg-nál nagyobb, de legfeljebb 10 kg testtömegű kutya számára.
- Egyadagos, 1,34 ml-es pipetta 10 kg-nál nagyobb, de legfeljebb 20 kg testtömegű kutya számára.
- Egyadagos, 2,68 ml-es pipetta 20 kg-nál nagyobb, de legfeljebb 40 kg testtömegű kutya számára.
- Egyadagos, 4,02 ml-es pipetta 40 kg-nál nagyobb, de legfeljebb 60 kg testtömegű kutya számára.
- Egyadagos, 4,02 ml-es pipetta és egy megfelelő, kisebb egyadagos pipetta 60 kg-nál nagyobb testtömegű kutya számára.

Ily módon a fipronil legkisebb javasolt dózisát (6,7 mg/kg) alkalmazzuk.

A készítmény ártalmatlanságát értékelő vizsgálatok hiányában az egyes kezelések között legalább négy hétnek kell eltelnie.

A kezelés havonta javasolt, ha nagy az ismételt bolhafertőzés kockázata, bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás esetén, vagy ha szükség van a kullancsfertőzés kontrollálására, illetve ha a kutyát gyakran fürösztik hipoallergén vagy lágyító samponokkal. Amennyiben nem áll fenn a bolha- vagy kullancsfertőzés súlyos veszélye, akkor a Fypryst rácsepegtető oldat minden második-harmadik hónapban alkalmazható.

Alkalmazási mód:
Külsőleges alkalmazás a bőrre.

Alkalmazási útmutató:
Vegyük ki az egyadagos pipettát a háromrétegű zacskóból. Tartsuk az egyadagos pipettát függőleges helyzetben, majd csavaró mozdulattal húzzuk le a védőkupakot. Fordítsuk meg a kupakot, és másik végével helyezzük vissza az egyadagos pipettára. A kupakot rányomva és megcsavarva törjük fel a pipetta lezárását, majd távolítsuk el a kupakot az egyadagos pipettáról. Az állat szőrzetét a lapockák közötti területen széjjelsimítva tegyük láthatóvá a bőrt. Helyezzük az egyadagos pipetta hegyét a bőrre, majd a pipettát néhányszor összenyomva ürítsük a tartalmát közvetlenül a bőrre.
A készítmény bolhásodás ellen két hónapig, kullancsok ellen legfeljebb 4 hétig hatásos a környezeti infesztációs terhelés mértékétől függően. A bolhákat az infesztációt követő 24 órán belül elöli.

Helyes alkalmazásra vonatkozó javaslat:
El kell kerülni, hogy a készítmény az állat szemével érintkezzen.
Fontos, hogy a készítményt olyan területre alkalmazzák, ahonnan az állat képtelen azt lenyalni, és arról is gondoskodni kell, hogy az állatok ne nyalogassák egymást kölcsönösen a kezelés után.
A készítmény alkalmazását követő 2 napon belül a fürdetés / vízbe merítés, továbbá a heti egyszerinél gyakoribb fürdetés kerülendő, mivel nem végeztek vizsgálatokat annak tanulmányozására, hogy ez miképpen befolyásolja a készítmény hatékonyságát.
Kezelés előtt lágyító samponok használhatók, azonban a bolhásodás elleni védelem időtartama kb. 5 hétre csökken, ha ez hetente történik a termék alkalmazása után.
Egy 6 hetes vizsgálat során 2 % klórhexidint tartalmazó sampon hetente történő alkalmazása nem befolyásolta a termék bolhák elleni hatékonyságát.
Alkalmazás után 2 napig nem szabad engedni a kutyákat természetes vizekben úszni.
Egy-egy kullancs megtelepedhet. Ez okból, kedvezőtlen körülmények között nem zárható ki teljesen a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek átvitele. A kullancsok az infesztációt követő 24-48 órán belül elpusztulnak és lehullanak - rendszerint anélkül, hogy vért szívtak volna. Egy-egy kullancs megtelepedése a kezelés után sem zárható ki a készítmény hatástartalma során.
Az állaton a kezelés időpontjában található kullancsokat ajánlatos eltávolítani, hogy csökkentsük a fertőző betegségek kockázatát.
A kedvtelésből tartott állatok bolhái gyakran elárasztják az állat kosarát, alomját, a rendszeresen pihenőhelyül szolgáló szőnyegeket és lakberendezési tárgyakat - ezeket tömeges fertőzés esetén, illetve a védelmi intézkedések bevezetésekor megfelelő rovarirtókkal kezelni, továbbá rendszeresen porszívózni kell.
A Fypryst rácsepegtető oldat alkalmazható tenyésztésre szánt, vemhes, továbbá szoptató szukákon.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: Nem értelmezhető.

Különleges tárolási előírás:
Az állatgyógyászati készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni!
Az eredeti csomagolásban tárolandó, a fénytől való megóvás érdekében.
Ez az állatgyógyászati készítmény különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.

Különleges figyelmeztetés(ek):
A készítmény nyálkahártya- és szemirritációt okozhat, ezért el kell kerülni, hogy a szájba vagy a szembe jusson.
A rovarölő szerekre vagy alkoholra ismerten túlérzékeny állatok vagy személyek esetében kerülendő az érintkezés a Fypryst rácsepegtető oldattal. Körültekintően meg kell előzni, hogy a pipetta tartalma a kéz ujjaival érintkezzen. Ha ez mégis megtörténik, szappannal és vízzel kezet kell mosni.
Ha az oldat véletlenül a szembe került, tiszta vízzel gondosan ki kell öblíteni.
A készítmény használata után kezet kell mosni.
Amíg az alkalmazás helye meg nem száradt, addig a kezelt állatokat nem szabad simogatni, és a gyerekeket nem szabad engedni játszani velük. Ennél fogva ajánlott az állatok kezelését nem napközben, hanem koraeste végezni, és nem szabad hagyni, hogy a kezelt állatok a gazdájukkal (legfőképpen gyermekekkel) aludjanak.
A kezelés alatt nem szabad dohányozni, enni és inni.

Fel nem használt készítmény vagy hulladékainak kezelésére, megsemmisítésre vonatkozó utasítások (amennyiben szükségesek):
A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint a keletkező hulladékokat a helyi követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.
Kérdezze meg a kezelő állatorvosát, hogy milyen módon semmisítse meg a továbbiakban nem szükséges állatgyógyászati készítményeket! Ezek az intézkedések a környezetet védik.
A fipronil ártalmas lehet a vízi élőlényekre. El kell kerülni, hogy a készítmény vagy a kiürült csomagolóanyag élővizekbe jusson.

Használati utasítás utolsó jóváhagyásának dátuma: 2010 február 19.

További információk:
- Kartondobozban három, egyadagos, 0,67 ml oldatot tartalmazó pipetta található, mindegyik háromrétegű tasakba csomagolva.
- Kartondobozban három, egyadagos, 1,34 ml oldatot tartalmazó pipetta található, mindegyik háromrétegű tasakba csomagolva.
- Kartondobozban három, egyadagos, 2,68 ml oldatot tartalmazó pipetta található, mindegyik háromrétegű tasakba csomagolva.
- Kartondobozban három, egyadagos, 4,02 ml oldatot tartalmazó pipetta található, mindegyik háromrétegű tasakba csomagolva.

Farmakoterápiás csoport: ektoparazitikumok lokális alkalmazásra.
ATCvet kód: QP53AX15.

A fipronil a fenilpirazolok csoportjába tartozó rovarölő / akaricid szer. Ízeltlábúakban a kloridcsatornák - legfőképpen a gamma-aminovajsav (GABA) szabályozása alatt állók - ligandjaival kölcsönhatásba lépve blokkolja a kloridionok pre- és posztszinaptikus transzportját a sejtmembránon keresztül. Ennek eredményeként a központi idegrendszer működése zavart szenved, ami a rovarok és atkák pusztulásához vezet.

A Fypryst rácsepegtető oldat hatóanyaga a fipronil, mely sajátos hatásmechanizmussal hat a bolhákra és a kullancsokra. A Fypryst rácsepegtető oldat felhalmozódik a bőr és a szőrtüszők lipid-összetevőiben, majd folyamatosan ürül a szőrtüszőkből a bőrre és a szőrzetre, ami elnyújtott, tartós hatást eredményez.

A Fypryst rácsepegtető oldatot kutyán, lokálisan alkalmazva, a fipronil kis mértékben felszívódik (15 %). Kutyában változó fipronil-koncentrációt figyeltek meg a vérplazmában.
A Fypryst rácsepegtető oldat alkalmazása után az állat szőrzetén kialakul egy koncentráció-gradien-s, mely az alkalmazás helyéről a perifériás zónáig (lumbális régió, lágyék) terjed. Kutyában a fipronil főként szulfon metabolitjává (RM 1602) alakul át, ami úgyszintén inszekticid és akaricid hatást fejt ki. Kutyában a fipronil koncentrációja a szőrszálakon idővel csökken és a kezelés után 56 nappal kb. 3-4 µg/gr szintet ér el.

Forgalomba-hozatali engedély jogosultjának, továbbá amennyiben ettől eltér, a gyártási tételek felszabadításáért felelős gyártó neve és címe:
KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Szlovénia.

Forrás: A termék csomagolásán található tájékoztató.

Utolsó módosítás a leírásban: 2010 május.

Kapcsolódó kifejezések:
Fypryst ára, Fypryst csepp, Fypryst cseppek, Fypryst kullancs csepp, Fypryst kullancs cseppek, Fypryst spot on ára, Fypryst spot on csepp, Fypryst spot on cseppek, Fypryst spot-on ára, Fypryst spot-on csepp, Fypryst spot-on cseppek, Fypryst spot on kutya ára, Fypryst spot on kutya csepp, Fypryst spot on kutya cseppek, Fypryst spot-on kutya ára, Fypryst spot-on kutya csepp, Fypryst spot-on kutya cseppek, Fypryst kutya spot on ára, Fypryst kutya spot on csepp, Fypryst kutya spot on cseppek, Fypryst kutya spot-on ára, Fypryst kutya spot-on csepp, Fypryst kutya spot-on cseppek, Fypryst rácsepegtető folyadék, Fypryst rácsepegtető oldat, Fypryst rácsepegtető csepp, Fypryst rácsepegtető cseppek, Fypryst kutya rácsepegtető folyadék, Fypryst kutya rácsepegtető oldat, Fypryst kutya rácsepegtető csepp, Fypryst kutya rácsepegtető cseppek,