NATUREN PREMIUM folyékony tejoltó


HASZNÁLATI UTASÍTÁS


Állati eredetű oltó.

Összetétel: Víz, nátrium-klorid, kimozin, pepszin, nátrium-benzolét, E211 (kevesebb 1 %).

A Naturen színeltérést mutathat, ez nem befolyásolja az oltó aktivitását.

Javasolt adagolása: 30 ml / 100 liter tej.

Tárolás: 0-8 Celsius fok között.

Gyártó: Chr. Hansen A/S. Dánia


Forrás: A termék csomagolásán található tájékoztató / használati utasítás.



NATUREN PREMIUM folyékony tejoltó

Természetes úton előállított folyékony tejoltó.

Szarvasmarhák oltógyomrából kiáztatott, kivont kimozin enzimek amelyek tej alvasztó enzimek.

Kimozin:
Az emlősök gyomormirigyeinek hámsejtjei által elválasztott enzim, ami felelős a tej megalvadásáért. Egy oldott tejfehérjére (a kazeinogénra) hat, amit oldhatatlan kazeinné alakít át. Ez biztosítja, hogy a tej elegendő hosszú ideig marad a gyomorban ahhoz, hogy más fehérjeemésztő enzimek hassanak rá. Lényegileg a pepszin egyik izoformája, amely elsősorban az újszülött emlősökben termelődik nagy mennyiségben.


NATUREN PREMIUM folyékony tejoltó


Leírás és alkalmazás:
Naturen folyékony oltó borjak és szarvasmarhák oltógyomrából kivont oltóenzimek tiszta szabványosított oldata.

Naturen folyékony tejoltó a kappa-kazeinre specifikus hasító hatással bíró tejalvasztó enzimeket tartalmaz, melyek hatására nagyon jó alvadék képződik. Az általános fehérjebontó aktivitásnak jelentős befolyása van a sajt ízének és szerkezetének kialakítására is.

Naturen Liquid megfelel a JECFA (FAO/WHO) és FCC által élelmiszer minőségű enzimekre ajánlott specifikációknak és az Európai Unió Scientific Committee on Food (SCF) bizottsága élelmiszer enzimkészítményekre vonatkozó ajánlásainak.

Chr. Hansen tejoltókat, alvasztószereket a dán és külföldi egészségügyi hatóságoknak az élelmiszer-enzimekre vonatkozó szabályainak szigorú betartásával készítik.

Leírás:
Naturen Liquid sárgás, illetve borostyánszínű folyadék, jellegzetes szaggal.
Naturen színe gyártásonként eltérő lehet, amely azonban nem befolyásolja az alvasztó hatását.

Enzimtartalom Naturen Liquid aktív tejalvasztó enzimje a kimozin (EC 3.4.23.4) és a borjúpepszin (EC 3.4.23.1). az enzimek tisztán borjú, illetve szarvasmarha eredetűek.

Termékválaszték Naturen Liquid sorozat az alábbi termékekből áll:

Naturen Premium 225 folyékony tejoltó:
- Termék szám: 1131.
- Kimozin: 85 %.
- Átlagos aktivitásl: 225 IMCU/ml.
- Minimális erősség a szavatosság végén: 215 IMCU/ml.

Naturen Premium 145 folyékony tejoltó:
- Termék szám: 1135.
- Kimozin: 85 %.
- Átlagos aktivitásl: 145 IMCU/ml.
- Minimális erősség a szavatosság végén: 140 IMCU/ml.

Naturen Premium Plus 175 folyékony tejoltó:
- Termék szám: 1134.
- Kimozin: 80 %.
- Átlagos aktivitásl: 175 IMCU/ml.
- Minimális erősség a szavatosság végén: 165 IMCU/ml.

Naturen Premium Stamix 205 folyékony tejoltó:
- Termék szám: 1145.
- Kimozin: 50 %.
- Átlagos aktivitásl: 205 IMCU/ml.
- Minimális erősség a szavatosság végén: 195 IMCU/ml.

Naturen Premium Stabo 230 folyékony tejoltó:
- Termék szám: 1182.
- Kimozin: 25 %.
- Átlagos aktivitásl: 230 IMCU/ml.
- Minimális erősség a szavatosság végén: 220 IMCU/ml.

Az átlagos aktivitás IMCU/ml (International Milk Clotting Units) –ben megadott értéke a név utótagjaként is szerepel, és az ISO 11815/IDF 157 szerint lett mérve.
Naturen termékek enzimatikus összetétele az IDF 110B szerint mérve.
*A fennmaradó rész borjúpepszin.

Egyedileg gyártott Naturen termékek kérésre elérhetőek.

Csomagolás:
Naturen a következő kiszerelésekben áll rendelkezésre: 1 liter, 5 liter, 20 liter, 200 liter, 1000 liter.

Specifikáció:
A specifikációban, amit kívánságra előre megküldünk, feltüntetjük az aktivitást, összetételt, mikrobiológiai minőséget és egyéb technikai adatokat. A terméket minőségi bizonyítvány kíséri.

Maradék aktivitás:
Minden Naturen termék inaktiválódik (>98 %) a tejsavó normál pasztörizálása (72 Celsius fok, 15 perc) alatt, 6.0 pH-nál nagyobb értéknél.

Hőmérséklet:
A különböző típusú alvasztók relatív aktivitása függ a hőmérséklettől. Az optimális hőmérséklet a Naturen Liquid esetében 43 Celsius fok körül van.

pH- érték:
Az alvasztó aktivitása függ a tej pH-értékétől. Minél alacsonyabb a pH, annál magasabb az aktivitás. A pH változására a Naturen Standard Plus / Naturen Premium termékek a legkevésbé érzékenyek, magas kimozintartalmuk miatt, a Naturen Premium Stabo 230 nevű terméknek a legmagasabb a borjúpepszin-tartalma, így ez a legérzékenyebb.

Kalcium:
A tejhez adott kalcium-klorid növeli a Naturen Liquid aktivitását, ami részben a pH érték csökkenésének köszönhető, de az aggregációra is befolyással van.
A kalcium-klorid túlzott használata keserű ízt okozhat a sajtban.

Tárolás / szállítás:
Naturen Liquid hideg helyen, 0 Celsius fok és 8 Celsius fok között, az eredeti zárt csomagolásban tárolandó.
Naturen Liquid oltókat olyan körülmények között lehet szállítani, hogy a termék hőmérséklete ne haladja meg a 20 Celsius fokot. Hosszú ideig tartó erős hőhatás befolyásolhatja a termék szavatosságát.

Stabilitás:
A fent említett tárolási / szállítási feltételekkel a Naturen Liquid legalább 6 hónapig megfelel a specifikációnak.

Alkalmazás:
Naturen Liquid a legtöbb sajttípus készítésénél (kemény sajt, félkemény sajt, lágy sajt, penészes sajt) használható.

Használat módja:
A tejet a kívánt beoltási hőmérsékletre melegítjük. Az adagolásra vonatkozó útmutatást az alábbi táblázatban találja. Ajánlatos, hogy csak annyi oltót hígítsunk fel, amennyit azonnal felhasználunk. 1 rész oltóhoz ajánlatos 5-15 rész vizet önteni, vagy annyit, amennyi ahhoz szükséges, hogy az oltót egyenletesen el lehessen oszlatni a tejben. A víz legyen tiszta, kissé savanyú vagy semleges pH értékű, klórmentes. Ha a klór probléma, kis mennyiségű tejet adjunk az oltó hozzáadása előtt a vízhez. A felhígított oltót öntsük a tejhez és 2-3 perc keveréssel egyenletesen oszlassuk el a tejben.

Adagolás
Az alábbi táblázat megadja az adagolásra vonatkozó ajánlást.
- Naturen: 3000-6000 IMCU/100 liter tej

Az alvasztó helyes adagolása a következő tényezőktől függ:
- A sajttípus.
- A sajttej hőmérséklete.
- A sajttej pH-értéke az alvasztó hozzáadásakor.
- A kultúra jellemzői.
- CaCl2  és NaCl adagolása.

Ezek a tényezők országonként, tejüzemenként, sőt naponként is változhatnak. Ezért a pontos adagolás teljesen egyéni.

Kezelés:
A termék nem gyúlékony, tökéletesen keveredik a vízzel és útmutatás szerinti használat esetén biztonságos.
A fehérjebontó enzimek a bőrt és a szemet irritálhatják és az enzim párájának belélegzése érzékenységet okozhat. A szemmel és bőrrel való érintkezése esetén vízzel azonnal le kell öblíteni.

További információkért, kérjük nézze meg a biztonságtechnikai adatlapot.

Technikai szolgáltatás Chr.Hansen világszerte működő kirendeltségei személyzete és technológiai központja felvilágosítással, tanácsokkal áll rendelkezésükre.

Az itt közzétett információk helyesek és pontosak, közlésük jóhiszemű. Mindazonáltal esetleges szabadalomsértés esetében nincs biztosíték, garancia. Ezeket az információkat kizárólag az ön figyelmébe és tájékoztatására ajánljuk.




Forrás: A termék csomagolásán található tájékoztató / használati utasítás.

Utolsó módosítás a leírásban: 2020 július.

Kapcsolódó kifejezések, címkék:
Naturen Premium sajtkészítés, Naturen Premium tejoltó hol kapható, Naturen Premium pepsin tejoltó, Naturen Premium tejoltó beszerzése, Naturen Premium tejoltó házilag, Naturen Premium hol lehet tejoltót kapni, Naturen Premium tejoltó gyógyszertárban, Naturen Premium tejoltó vásárlás, Naturen Premium tejoltó hol kapható, Naturen Premium tejoltó házilag, Naturen Premium tejoltó, Naturen Premium tejoltó ár, Naturen Premium tejoltó ára, Naturen Premium folyékony tejoltó, Naturen Premium enzim, Naturen Premium tejoltó enzim, Naturen Premium enzimes tejoltó, Naturen Premium 225 tejoltó, Naturen Premium 225 tejoltó ár, Naturen Premium 225 tejoltó ára, Naturen Premium 225 folyékony tejoltó, Naturen Premium 225 enzim, Naturen Premium 225 tejoltó enzim, Naturen Premium 225 enzimes tejoltó, Naturen Premium 145 tejoltó, Naturen Premium 145 tejoltó ár, Naturen Premium 145 tejoltó ára, Naturen Premium 145 folyékony tejoltó, Naturen Premium 145 enzim, Naturen Premium 145 tejoltó enzim, Naturen Premium 145 enzimes tejoltó, Naturen Premium Plus 175 tejoltó, Naturen Premium Plus 175 tejoltó ár, Naturen Premium Plus 175 tejoltó ára, Naturen Premium Plus 175 folyékony tejoltó, Naturen Premium Plus 175 enzim, Naturen Premium Plus 175 tejoltó enzim, Naturen Premium Plus 175 enzimes tejoltó, Naturen Premium Stamix 205 tejoltó, Naturen Premium Stamix 205 tejoltó ár, Naturen Premium Stamix 205 tejoltó ára, Naturen Premium Stamix 205 folyékony tejoltó, Naturen Premium Stamix 205 enzim, Naturen Premium Stamix 205 tejoltó enzim, Naturen PremiumStamix 205  enzimes tejoltó, Naturen Premium Stabo 230 tejoltó, Naturen Premium Stabo 230 tejoltó ár, Naturen Premium Stabo 230 tejoltó ára, Naturen Premium Stabo 230 folyékony tejoltó, Naturen Premium Stabo 230 enzim, Naturen Premium Stabo 230 tejoltó enzim, Naturen Premium Stabo 230 enzimes tejoltó,