FYPRYST spot-on macska

Rácsepegtető oldat macskáknak

Állatgyógyászati készítmény neve:
- Fypryst 50 mg rácsepegtető oldat macskák számára,
Fipronil.

Hatóanyagok és egyéb összetevők megnevezése:
FYPRYST spot on:
1 csepegtető pipetta (0,50 ml) tartalma:
Hatóanyag:
- Fipronil: 50 mg.
Segéd- és vivőanyagok:
- Butil-hidroxianizol (E320): 0,10 mg
- Butil-hidroxitoluol (E321): 0,05 mg

Célállatfaj: Macska.

Javallat(ok):
Macskák bolha (Ctenocephalides felis), vagy kullancs (Rhipicephalus fajok, Dermacentor fajok, Ixodes fajok) okozta fertőzésének megelőzésére és gyógykezelésére.
Macskák bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladásának megelőzésére és gyógykezelésére.
Macskák szőrtetvességének (Felicola subrostratus fertőzésének) megelőzésére és gyógykezelésére.

Ellenjavallatok:
A készítmény adatok hiányában nem alkalmazható 8 hetesnél fiatalabb és/vagy 1 kg-nál kisebb testtömegű macskakölykök esetében. Nem alkalmazható beteg (szisztémás kórfolyamatban szenvedő, lázas), vagy lábadozó állatokon.
Súlyos mellékhatások, sőt elhullás veszélye miatt nyulakon nem alkalmazható.
A készítményt macskák kezelésére szánták.

Különleges figyelmeztetések:
Minden célállat fajra vonatkozóan: el kell kerülni, hogy a készítmény az állat szemével érintkezzen.

Mellékhatások (gyakorisága és súlyossága):
Lenyalás esetén rövid ideig tartó nyálzás léphet fel, főként a vivőanyag természete miatt. A rendkívül ritka, gyanított mellékhatások közül az alkalmazás helyén fellépő átmeneti bőrreakcióról (hámlásról, a szőrzet lokális kihullásáról, viszketésről, bőrpírról) és testszerte jelentkező viszketésről vagy a szőrzet kihullásáról számoltak be alkalmazás után. Kivételesen megfigyeltek nyálzást, reverzibilis neurológiai tüneteket (hiperesztéziát, levertséget, ideges tüneteket), hányást vagy légzési problémákat a használat után.
Túladagolása kerülendő.
Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse erről a kezelő állatorvosát!

Adagolás:
- Egyadagos, 0,5 ml-es pipetta tartalma a lapockák közötti bőrre aplikálnadó.

Alkalmazási mód:
Külsőleges alkalmazás a bőrre.

Alkalmazási útmutató:
Vegyük ki az egyadagos pipettát a háromrétegű zacskóból. Tartsuk az egyadagos pipettát függőleges helyzetben, majd csavaró mozdulattal húzzuk le a védőkupakot. Fordítsuk meg a kupakot, és másik végével helyezzük vissza az egyadagos pipettára. A kupakot rányomva és megcsavarva törjük fel a pipetta lezárását, majd távolítsuk el a kupakot az egyadagos pipettáról. Az állat szőrzetét a lapockák közötti területen széjjelsimítva tegyük láthatóvá a bőrt. Helyezzük az egyadagos pipetta hegyét a bőrre, majd a pipettát néhányszor összenyomva ürítsük a tartalmát közvetlenül a bőrre.
A készítmény adagja legfeljebb 5 hétig véd a bolhákkal való fertőződéstől. A készítmény kullancsok ellen 2 héten keresztül hatásos. A készítmény ártalmatlanságát értékelő vizsgálatok hiányában az egyes kezelések között legalább négy hétnek kell eltelnie.

Helyes alkalmazásra vonatkozó javaslat:
El kell kerülni, hogy a készítmény az állat szemével érintkezzen.
Fontos, hogy a készítményt olyan területre alkalmazzák, ahonnan az állat képtelen azt lenyalni, és arról is gondoskodni kell, hogy az állatok ne nyalogassák egymást kölcsönösen a kezelés után.
Macskák esetében nincs adat a fürdetésnek vagy a samponos kezelésnek a készítmény hatékonyságát befolyásoló hatásáról.
Mindazonáltal, a készítmény alkalmazása után 2 napig samponnal kezelt kutyákon észlelt hatékonysággal kapcsolatos információ alapján, a készítmény alkalmazását követő 2 napon belül a macskákat sem ajánlatos füröszteni.
Egy-egy kullancs megtelepedhet. Ez okból, kedvezőtlen körülmények között nem zárható ki teljesen a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek átvitele. A kullancsok az infesztációt követő 24-48 órán belül elpusztulnak és lehullanak - rendszerint anélkül, hogy vért szívtak volna. Egy-egy kullancs megtelepedése a kezelés után sem zárható ki a készítmény hatástartalma során.
Az állaton a kezelés időpontjában található kullancsokat ajánlatos eltávolítani, hogy csökkentsük a fertőző betegségek kockázatát.
A kedvtelésből tartott állatok bolhái gyakran elárasztják az állat kosarát, alomját, a rendszeresen pihenőhelyül szolgáló szőnyegeket és lakberendezési tárgyakat - ezeket tömeges fertőzés esetén, illetve a védelmi intézkedések bevezetésekor megfelelő rovarirtókkal kezelni, továbbá rendszeresen porszívózni kell.
A Fypryst rácsepegtető oldat alkalmazható tenyésztésre szánt, vemhes, továbbá szoptató macskákon.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: Nem értelmezhető.

Különleges tárolási előírás:
Az állatgyógyászati készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni!
Az eredeti csomagolásban tárolandó, a fénytől való megóvás érdekében.
Ez az állatgyógyászati készítmény különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.

Különleges figyelmeztetés(ek):
A készítmény nyálkahártya- és szemirritációt okozhat, ezért el kell kerülni, hogy a szájba vagy a szembe jusson.
A rovarölő szerekre vagy alkoholra ismerten túlérzékeny állatok vagy személyek esetében kerülendő az érintkezés a Fypryst rácsepegtető oldattal. Körültekintően meg kell előzni, hogy a pipetta tartalma a kéz ujjaival érintkezzen. Ha ez mégis megtörténik, szappannal és vízzel kezet kell mosni.
Ha az oldat véletlenül a szembe került, tiszta vízzel gondosan ki kell öblíteni.
A készítmény használata után kezet kell mosni.
Amíg az alkalmazás helye meg nem száradt, addig a kezelt állatokat nem szabad simogatni, és a gyerekeket nem szabad engedni játszani velük. Ennél fogva ajánlott az állatok kezelését nem napközben, hanem koraeste végezni, és nem szabad hagyni, hogy a kezelt állatok a gazdájukkal (legfőképpen gyermekekkel) aludjanak.
A kezelés alatt nem szabad dohányozni, enni és inni.

Fel nem használt készítmény vagy hulladékainak kezelésére, megsemmisítésre vonatkozó utasítások (amennyiben szükségesek):
A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint a keletkező hulladékokat a helyi követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.
Kérdezze meg a kezelő állatorvosát, hogy milyen módon semmisítse meg a továbbiakban nem szükséges állatgyógyászati készítményeket! Ezek az intézkedések a környezetet védik.
A fipronil ártalmas lehet a vízi élőlényekre. El kell kerülni, hogy a készítmény vagy a kiürült csomagolóanyag élővizekbe jusson.

Használati utasítás utolsó jóváhagyásának dátuma: 2010 február 19.

További információk:
- Kartondobozban három, egyadagos, 0,50 ml oldatot tartalmazó pipetta található, mindegyik háromrétegű tasakba csomagolva.

Farmakoterápiás csoport: ektoparazitikumok lokális alkalmazásra.
ATCvet kód: QP53AX15.

A fipronil a fenilpirazolok csoportjába tartozó rovarölő / akaricid szer. Ízeltlábúakban a kloridcsatornák - legfőképpen a gamma-aminovajsav (GABA) szabályozása alatt állók - ligandjaival kölcsönhatásba lépve blokkolja a kloridionok pre- és posztszinaptikus transzportját a sejtmembránon keresztül. Ennek eredményeként a központi idegrendszer működése zavart szenved, ami a rovarok és atkák pusztulásához vezet.

A Fypryst rácsepegtető oldat hatóanyaga a fipronil, mely sajátos hatásmechanizmussal hat a bolhákra és a kullancsokra. A Fypryst rácsepegtető oldat felhalmozódik a bőr és a szőrtüszők lipid-összetevőiben, majd folyamatosan ürül a szőrtüszőkből a bőrre és a szőrzetre, ami elnyújtott, tartós hatást eredményez.

A Fypryst rácsepegtető oldatot macskán, lokálisan alkalmazását követően a bőrön keresztül felszívódó fipronil összmennyisége elhanyagolható.
A Fypryst rácsepegtető oldat alkalmazása után az állat szőrzetén kialakul egy koncentráció-gradien-s, mely az alkalmazás helyéről a perifériás zónáig (lumbális régió, lágyék) terjed.
A fipronil nem szívódik fel és ezért nem metabolizálódik a szervezetben.
A fipronil koncentrációja a szőrszálakon idővel csökken, és az alkalmazás után 2 hónappal 1 µg/gr szintet ér el.

Forgalomba-hozatali engedély jogosultjának, továbbá amennyiben ettől eltér, a gyártási tételek felszabadításáért felelős gyártó neve és címe:
KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Szlovénia.

Forrás: A termék csomagolásán található tájékoztató.

Utolsó módosítás a leírásban: 2010 május.

Kapcsolódó kifejezések:
Fypryst ára, Fypryst csepp, Fypryst cseppek, Fypryst kullancs csepp, Fypryst kullancs cseppek, Fypryst spot on ára, Fypryst spot on csepp, Fypryst spot on cseppek, Fypryst spot-on ára, Fypryst spot-on csepp, Fypryst spot-on cseppek, Fypryst spot on macska ára, Fypryst spot on macska csepp, Fypryst spot on macska cseppek, Fypryst spot-on macska ára, Fypryst spot-on macska csepp, Fypryst spot-on macska cseppek, Fypryst macska spot on ára, Fypryst macska spot on csepp, Fypryst macska spot on cseppek, Fypryst macska spot-on ára, Fypryst macska spot-on csepp, Fypryst macska spot-on cseppek,