Külső paraziták elleni szerek

A külső paraziták (bolha, kullancs, atka, rüh, stb) elleni szerek rendkívül nagy választékban állnak rendelkezésre. A spot on készítményeket nagyon egyszerűen alkalmazhatjuk, tartós hatásúak és eléggé biztosan megvédik az állatot. Ezeket az állat hátára a gerinc vonalán kell végig eloszlatni, ahonnan a hatóanyag egyenletesen felszívódik a bőrön át. 1-3 hónapig pusztítják el a bolhákat és 1 hónapig a kullancsok ellen is hatékonyak (de nem mindegyik!).
Spot on készítmények: Advantage, Advantix, Advocate, Bob Martin, Duowin Contact, ExSpot, Frontline, Stonghold, ProMeris.

A spray-k használata során az állat egész testét fújjuk le, lehetőleg a szőr növekedésével ellenkező irányban. Pl: Bolfo, Frontline.

A nyakörvek hónapokon keresztül fokozatosan adják le a hatóanyagukat, ami egyenletesen eloszlik az egész testfelületen, de állandóan kell viselni. Pl: Beaphar, Bobi, Bolfo, Favourite, Kiltix, Otello, Preventic, Scalibor.

A poroknak és a samponoknak nincs tartós hatásuk, ezért használatukat gyakrabban kell megismételni. Pl: Mikrotox sampon, Héry sampon.

A szájon át adható készítmények a bolhák szaporodását akadályozzák meg, az állaton lévő kifejlett alakokra nem hatnak. Pl: Luposan Zeckweg por.

A Skudo ultrahangos távoltartó készülék majdnem 1 éven át tartja távol a bolhákat és a kullancsokat, de a készüléket folyamatosan kell viselnie az állatnak.

Ezenkívül a környezetre is alkalmazhatunk különböző készítményeket. Pl: Insecticide folyadék, Neostomosan oldat, Piret-Mix rovarirtó permet, Piret-Mix rovarirtó por, Piretrin Extra por, Tick-Tox-BT por.

Az alkalmazandó szer kiválasztásánál figyelembe kell venni az állat életkorát és tartózkodási helyét is.

Egyes készítmények esetleg allergiás reakciókat válthatnak ki.